Over mijzelf

1-ruim-30-jaar-journalistieke-evaringPsyMarty en zijn katten
Tot eind 2012 was ik als (parttime) redacteur in dienst van Psy – tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving. Twaalf jaar lang heb ik me met veel plezier en inzet beziggehouden met het reilen en zeilen van de ggz en de verslavingszorg.

Freelance
Tevens ben ik altijd als freelancer actief (geweest) voor bladen als Zorg + Welzijn, Tijdschrift Kindermishandeling, Mediator, O/25 en Podium. Sinds februari 2013 ben ik als feeelance journalist en tekstschrijver actief voor stichting Anton Constandse in Den Haag.

2-gepokt-en-gemazeld-als-onderzoekerAids Info
Als journalistieke autodidact heb ik, vooral in de jaren dat ik freelance redacteur was van Aids Info (1990-1994), de kneepjes van het vak in de praktijk geleerd.


3-betrokken-en-van-vele-markten-thuisOnderzoeker

In die tijd heb ik me ook de vaardigheden en kwalificaties van een sociaalwetenschappelijk onderzoeker eigen gemaakt. Een hoogtepunt was zeker de door mij geëntameerde studie – aan de Universiteit Utrecht – naar de betekenis van anale seks voor homo- en biseksuele mannen in het tijdperk van aids, in 1995 afgerond met de publicatie van Van achteren bezien (Schorer, Amsterdam).

4-een-stipte-uitvoering-staat-vooropPromotie UvA
Vier jaar later volgde mijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam, met het proefschrift Seksueel (onder)handelen. Een scripttheoretische benadering van anale seks onder homo- en biseksuele mannen.

5-mijn-motto-vakkundig-en-onafhankelijk Journalistieke kennis
Overigens heb ik later wel mijn journalistieke kennis verdiept: in 2002 met de Postdoctorale Opleiding Economische Journalistiek aan de Erasmus Universiteit, en in 2009 met de excellente masterclass reportage van Gerard van Westerloo (Hogeschool Utrecht).

Verleden

In de jaren zeventig was ik actief als homo cq. flikkeractivist in onder meer De Rooie Flikkers en later tevens als muzikant in de punkband Tedje en de Flikkers. Een glimp van dit verleden is te zien in het filmpje dat het VPRO-cultuurprogramma R.A.M. begin 2003 aan de band wijdde: R.A.M. aflevering 10 (vanaf minuut 59).