Soa-poli 1: Waar is de ggd in godsnaam mee bezig?

soa-poli1Sinds begin dit jaar heeft de ggd zijn soa-policy gewijzigd. Onder druk van het ministerie van Volksgezondheid moet het aantal consulten fors worden verminderd. Dat aantal moet terug naar het niveau in 2013, en de komende jaren blijft dat zo. Wat betekent deze forse bezuiniging in de praktijk? Deze zomer kwam ik daarachter.

Ook tijdens de vakantie gaat het leven door. Van mijn Amsterdamse neukmaatje kreeg ik op mijn vakantieadres in Nice te horen dat hij chlamydia had. Voor onze eerstvolgende date moest ik me daarom ook laten testen. Wat doe je dan? Je gaat naar de site van de ggd en gaat dat hele formulier invullen – aan het aantal vragen stelt de ggd kennelijk nog altijd geen grenzen. Uiteindelijk kom je dan terecht waar het feitelijk om draait: een afspraak. Wie schetst mijn verbazing – zeg maar verbijstering – dat ik drie weken later mijn opwachting mocht maken voor een consult bij de soa-poli. DRIE WEKEN LATER!!!

Ligt het aan de nieuw geformuleerde criteria die de ggd hanteert? Ligt het aan de ernst van de mogelijke aandoening? Ligt het aan de zomer? Ik heb geen flauw idee. Wat ik wel weet is dat een wachttijd van drie weken niet bevorderlijk is om met een mogelijke soa naar de ggd te gaan. Persoonlijk til ik niet al te zwaar aan zoiets als chlamydia – mijn neukmaatje wel en dat is zijn goede recht. Maar het zou mij niet verbazen, gezien de drie weken wachttijd, dat de ggd chlamydia ook maar als een te verwaarlozen aandoening beschouwt voor iemand die homo is en hiv heeft. Maar zou het dan niet beter zijn om daar in de voorlichting over soa’s eerlijk voor uit te komen? Dan weten we allemaal waar we aan toe zijn.

Zelf heb ik een andere oplossing gezocht en gevonden voor die belachelijk lange wachttijd van drie weken. Dat is te lezen in de tweede aflevering van deze column (zie Columns). Wat ik van jullie zou willen weten is of er meer mensen zijn met dit soort recente ervaringen met de soa-poli. Meld ons dan je verhaal hier. Wellicht kunnen we met z’n allen de voortschrijdende afbraak van de soa-poli nog stoppen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.